Info

Länsirastit on kaikille avoin kuntosuunnistustapahtuma.

Nämä ohjeet koskevat normaalioloja. Korona-aikoina järjestämme suunnistajille myös mahdollisuuden omatoimisuunnistukseen varsinaisen Länsirastit-tapahtuman jälkeen, jolloin ei ole henkilökuntaa paikalla, ei ajanottoa ja rasteilla pelkät rastiliput.

Kuntosuunnistuksessa on vaihtoehtoja eri taito- ja kuntotasoille. Ratavaihtoehtoja on aloittelijoille, aktviiviharrastajille ja kilpasuunnistajille. Kysy tarvittaessa toimitsijoilta opastusta. Tervetuloa!

Hyvä kuntosuunnistaja, huomioithan, että piha-alueilla ja viljellyillä pelloilla (katso kuva) kulkeminen on aina kiellettyä. Pääkaupunkiseudulla on niin vähän suunnistukseen sopivia alueita, että meillä ei ole varaa menettää niistä yhtäkään. Otathan tämän huomioon. Kiitos.

Kielletty, pelto ja tontti

Radat

Helppo 2 km, normaali 4 km, hieman vaativampi 3 km sekä vaativat 5 km ja 7 km. Osassa tapahtumia myös vaikea 9 km. Lisäksi joka kerta on tarjolla teemarata*.

* Teema- eli tekniikkaradat

Näillä voi harjoitella suunnistusteknikkaa. Yleensä tekniikkaratoja käytetään kilpasuunnistajien suunnistustaitojen parantamiseen. Alla muutamia asioita tekniikaratojen teemoista.

Käyräsuunnistuksessa kartalla näkyy vain korkeuskäyrät ja joitain oleellisia maastonkohtia. Järviä tai soita ei ole erikseen merkitty. Käyräsuunnistusharjoituksen tavoitteena on parantaa korkeuskäyrien tulkitsemista ja etenemistä maaston korkeusvaihtelujen mukaisesti.

Viivasuunnistuksessa kartalla näkyy lähdöstä maaliin viiva, jota pitkin on tarkoitus edetä. Viivasuunnistusharjoituksen tavoitteena on parantaa karttamerkkien ja maaston lukutaitoja. Rastipisteet on sijoitettu viivalle, mutta niitä ei ole merkitty kartalle.

Rastinottosuunnistuksessa kartta on normaali suunnistuskartta. Rastipisteet on sijoitettu niin, että rastin löytäminen vaatii erityisesti rastin läheisyydessä olevien kohteiden lukemista kartalta ja tunnistamista maastosta. Rastinottoharjoituksen tavoite on parantaa ja sujuvoittaa rastin löytämistä paljon karttamerkkejä sisältävissä maastoissa.

Rytminvaihtosuunnistuksessa kartta on normaali suunnistuskartta. Rastipisteet on sijoitettu niin, että suunnistuksen aikana vauhti voi vaihdella merkittävästikin. Rytminvaihtoharjoituksen tavoitteena on parantaa suunnistuksen hallittavuutta erilaisilla vauhdeilla ja erilaisen fyysisen rasituksen aikana.

Metsään voi lähteä

Klo 16.30–18.30. Yösuunnistuksen lähtöaika klo 20.00–21.00.

Maali suljetaan

Klo 20.00. Yösuunnistuksen maali suljetaan klo 22.30. => Ilmoittaudu aina maalissa, vaikka olisitkin keskeyttänyt ja/tai vaikka et haluaisikaan nimeäsi tuloksiin, jotta emme lähde turhaan jäljittämään sinua maastosta.

Maksut

Karttamaksu 8€ aikuiset (19 v-), lapset ja nuoret 3€(-18 v). Leimauskortin (Emit-kortti) vuokra 2 €.

Maksutavat

Käteinen, Smartum Liikuntaseteli, Smartum Kulttuuriseteli, Smartum saldo (maksa saldolla internetissä ennakkoon), e-passi (maksa internetissä ennakkoon), Luottokunnan Virikeseteli, Eazybreak ja Edenred mobiilimaksu sekä valmiiksi täytetyt yrityssetelit.

Leimaus (ajanotto)

Kaikilla radoilla on Emit-leimaus. Jos sinulla ei ole Emit-leimasinkorttia, voit vuokrata sen kahdella eurolla. Käyttämällä Emit-leimasinkorttia saat ajan radalta ja sen rastiväleiltä ja voit verrata rastiväliaikoja muihin saman radan kiertäneisiin.

Tulokset

Tulokset julkaistaan tapahtumasivulla tapahtuman jälkeen, yleensä jo samana iltana. Jos haluat, että tulostasi ei julkaista tai suunnistat ilman aikaa, ilmoita asiasta järjestäjälle maalissa. Tuloksiin liittyvissä kysymyksissä ja tulosten korjauspyyntö asioissa voit ottaa yhteyttä tulospalvelutiimiin: Länsirastit

Reittihärveli

Voit piirtää kulkemasi reitin Reittihärveliin ja verrata kulkemaasi reittiä toiseen saman radan kiertäneeseen suunnistajaan. Reittihärvelin käyttö edellyttää, että kuntosuunnistaja on käyttänyt emit-leimauskorttia ja leimannut hyväksytysti kaikilla kulkemansa radan rasteilla. Reittihärveli julkaistaan pääsääntöisesti kaikista Länsirastit tapahtumista. Järjestäjä pidättää oikeuden olla julkaisematta reittihärveliä.

Ohjeet

Ohjeet omatoimisuunnistukselle korona-aikoina:

 1. Osta karttasi netistä (Ilmoittautuminen ja kartat). Saat kaikki kartat samalla. Tulosta haluamasi kartta.

  tai

  Nouda karttasi Suomenojan Nesteeltä (Martinsillantie 2 B, 02270 Espoo). Kysy Nesteen palvelutiskiltä Länsirastien karttoja - löytyvät valkoisesta kansiosta.

  Merkkaa nimesi osallistujaluetteloon.

  Maksa 8 euroa/kartta (lapset ja nuoret 3 euroa/kartta) joko

  • maksamalla maksu OK 77:n tilille FI27 4055 2920 0075 58 ja kirjoittamalla viestikenttään LR + pvm + nimesi muodossa LR pp.kk.2020 Sukunimi Etunimi

  tai

  • maksamalla Eazybreak, Smartum, ePassi tai MyEdenred palveluilla kohteelle Länsirastit. [Sekä (K)=Kauniainen että (E)=Espoo kelpaa yhtä hyvin.]
 2. Sujauta kartta karttamuoviin ja lähde suunnistamaan silloin kun sinulle sopii.
 3. Muista pitää turvaetäisyys!

Ohjeet normaaliaikaan:

 1. Karttojenmyynti ja metsään lähtö on avoinna kello 16:30 - 18:30. Yösuunnistuksissa klo 20-21 (ks. erillisohje).
 2. Tutustu ensin ratoihin A-ständillä. Valitse taidoillesi ja kunnollesi sopiva rata (kysy neuvoa tarvittaessa)
 3. Siirry kartanmyyntiin ja osta kartta myyntipisteeltä. Karttamaksut ovat 8 € aikuiset, 3 € lapset/nuoret alle 19v.
 4. Haluatko ajan suunnistamaltasi radalta? Länsirasteilla käytetään sähköistä Emit-ajanottojärjestelmää. Myyntipisteeltä voit vuokrata samalla myös Emit-kortin (2€), jos sinulla ei ole omaa.
 5. Ennen metsään lähtöä!

  • Varmista, että karttaan on painettu valitsemasi rata. Jos valmiiksi painetut radat ovat loppuneet, piirrä mallikartan avulla ratasi karttaan. Mallikartat löydät kartanmyyntipisteen läheisyydestä.
  • Varmista, että sinulla on mukanasi kompassi ja emit-kortti.
  • Matkapuhelin taskuun (on aloittelijalle aina hyvä turvavaruste).
  • Muista suunnistaessasi, että pelloilla ja piha-alueilla liikkuminen on aina kiellettyä.
  • Maali suljetaan kello 20:00 (ks. yösuunnistuksien erillisohjeet), tule ajoissa pois metsästä!
 6. Siirry lähtöpaikalle seuraamalla viitoitusta.
 7. Käynnistä Emit-korttisi ajanotto lähtöpaikan nollausleimasimella.

  • Laita kortti leimasimeen ja odota että merkkivalo välähtää vähintään neljä kertaa.
  • Ajanotto alkaa, kun nostat kortin leimasimesta.
 8. Leimaa rasteilla laittamalla Emit-korttisi leimauslaitteeseen.

  • Leimauslaitteissa rasteilla ei ole vilkkuvaloa.
  • Lopuksi leimaa viimeisellä rastilla eli maalissa olevalla leimasimella. Ajanotto pysähtyy.
  • Maalileimauksen jälkeen siirry tulospalvelupisteelle.
 9. Tulospalvelupisteellä - ilmoittaudu maaliin.

  • Aseta emit-kortti emit-lukijan päälle, kun saat tulospalvelutoimitsijalta luvan.
  • Kerro nimesi, rata ja mahdollinen suunnistusseurasi.
  • Emit-kortin tiedot rekisteröidään tulospalveluohjelmistoon (ajanottolaitteeseen). Jos maalissa on ruuhkaa, odota rauhassa vuoroasi.
 10. Tulokset julkaistaan netissä, tapahtumasivulla on linkki tuloksiin.

Radan kierrettyäsi käy ilmoittautumassa maalissa (tulospalvelupisteellä), vaikket kiertäisikään koko rataa. Näin emme lähde turhaan etsimään sinua metsästä. Maali suljetaan kello 20:00 (yösuunnistuksissa joko klo 22.30 tai 23.00 ks. erillisohje), tule ajoissa pois metsästä!

Kysy tarvittaessa lisää toimitsijoilta!

OK77 toivottaa sinulle mukavaa ja haastavaa suunnistuskokemusta!